HTML

gondolatok a mindenről

Gondolataim.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Axiómák

2007.11.12. 14:09 nemlet

Most leírom, hogy mik azok a fontos alapigazságok, melyek segítségével az elmélkedéseimet vezetni fogom. A lista bővülése és változása nem valószínű, de lehetséges.
 

Létezés: El kell fogadnunk, hogy a dolgok vannak. Megbizonyosodni ebben nem tudunk, csak abban, hogy vagyunk. Az „én” ami létezik biztosan. Ez az öntudat az érzékelés és a gondolkodás, az egyetlen dolog, ami biztos „számomra”. Így azt is mondhatnánk nem a világban élek, hanem a világ van általam.

 

Univerzum:

Az Univerzumnak, vagy nevezhetjük Világegyetemnek, Mindenségnek, vannak bizonyos szabályszerűségei. Ezek a következők:

  • Végtelen. Térben és időben. A tér végtelensége abból adódik, hogy elfogadtuk a létezést, ami egyben ki is zárja a Semmi létezését (irracionális, nem értelmezhető). Így a térnek nem lehet vége, mert azon túl csak Semmi lenne, ami nem értelmezhető itt. Az idő csak az ember agyszüleménye, egy fogalom annak szemléltetésére, hogy a dolgok vannak, történnek. Mivel a Világ mindig létezik (nem létezhet a Semmi) tehát idő is van a végtelenségig.
  • Van logikus szabályrendszere. Tehát mindennek van oka. Ezt a természettudományok példáin keresztül is láthatjuk. A természeti törvények - ezek alatt nem (csak) az emberek által meghatározott törvényekről van szó - a mindenség egyetlen szabályrendszere.
  • Semleges. Számára nem létezik a jó és a rossz. Ebből kifolyólag egyben tökéletes is. Az egyetlen dolog amit „csinál”, hogy van.

 

Ember:

Az ember (én) alapvető tulajdonságai:

  • Öntudattal rendelkezik.
  • Érzékelni képes. (az 5 érzék: látás, hallás, szaglás, izlelés, érintés útján) Ezt a fizikai testnek köszönheti.
  • Gondolkodni képes. Logikusan és egzakt módon gondolkodni képes. Ez helyettesíti nagyrészt az ösztönt.
  • Emlékezni képes. E képesség nélkül nem működne a gondolkodás.
  • Fizikai testtel rendelkezik. Ez egyet jelent azzal, is hogy az ember, mint fogalom amely rendelkezi az előző tulajdonságokkal véges (halandó).
  • Szubjektív, az énen keresztül kapcsolódik a Világhoz. -> Tökéletlen.

 

Mint látjuk a legtöbb fenti dolgot bizonyítani nem lehet („a világban élek, vagy a világ van általam?”), így axiómaként fogadjuk el.

Szólj hozzá!

Címkék: első világ ember univerzum létezés axiómák alapvető

A bejegyzés trackback címe:

https://thinking.blog.hu/api/trackback/id/tr75226423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása